Sidor

11 oktober 2011

"Snällheten är vår genetiska norm"

Människorasen överlevde genom samarbete och kommunikation. Detta sade journalisten Lasse Berg som skrivit flera böcker om människans ursprung och utveckling. I måndags föreläste han på Ljungskile Folkhögskola.

Temat var När människan bytte tillvaro, och utifrån sina böcker och resor pratade Lasse Berg om vårt ursprung och hur forskningen på sistone börjat ändra uppfattning om varför människan gör som hon gör.
Alla människor som lever på jorden idag härstammar från ett fåtal individer som utvandrade från Afrika för ungefär 60 000 år sedan. Genom att studera bushmän i Kalahariöknen och arkeologiska fynd har synen på människans överlevnads-förmåga börjat ändras. Tillexempel är vi inte gjorda för att leva i en hierarki.
– Människan har en inbyggd motvilja mot chefer. De urtida människorna hade inga direkta ledare utan levde i små grupper på omkring 30 personer där alla hjälpte till med allt, sade Lasse Berg.
Att de samlade mat var för sig och sedan kom tillbaka till gruppen, där alla delade allt är nästintill unikt för människan. Det är bara vi, och en liten art av fladdermus som betett sig så. Enligt Lasse Berg beror detta delvis på dopamin, ett ämne i hjärnan som gör oss lyckliga.
– När vi gör någon glad får vi en dopaminkick som i sin tur gör oss lyckliga. Därför ville urtidsmänniskorna bidra till gruppen på samma sätt som människan idag vill känna samhörighet.
Minst lika viktigt för överlevnad genom samarbete var förmågan att skämmas. Lasse Berg sade att skamkänslan i kombination med förmågan att länge minnas vem som svikit en fungerade som en inbyggd polis. Rent genetiskt ville man inte svika gruppen.
Människorna som vandrade ut i världen för 60 000 år sedan var med andra ord fredliga och levde i små ledarlösa stammar. Tvärtemot vad man kan tro klarade sig de som var bra på att kommunicera bättre än de som valde att slåss när olika stammar stötte på varandra.
– Homo Sapiens var den första människorasen som kunde göra konsonanter och skapa ett fungerande talspråk. Det i sin tur ledde till att de kunde lösa konflikter genom att tala med varandra istället för att ta till våld, sade Lasse Berg.
Han fortsatte med att konstatera att stammarna sedan kunde ägna sig åt att byta gener under trivsamma former, och därigenom säkra den diplomatiska genens fortlevnad.
– Människan är varken krigisk eller ojämställd av naturen, men de yttre förutsättningarna och sättet vi lever på har påverkat oss, och fått oss att fatta såna beslut. Snällheten är vår genetiska norm, sade Lasse Berg.

Hedda Berander
JL1

Inga kommentarer: